Advies nodig? Neem direct contact op!

Penetrant scheuronderzoek LPI

Is een eenvoudige, relatief goedkope en betrouwbare methode voor Niet-destructief onderzoek dat kan worden gebruikt voor de inspectie van fouten op een breed scala van niet-poreuze materiaalsoorten waaronder metalen, kunststof en keramiek. In tegenstelling tot magnetische scheur detectie (MPI), kan LPI ook worden gebruikt voor de inspectie van non-ferrometalen.

Voordelen van penetrant inspectie, PT of dye check crack inspection

 • Toepasbaar op grote onderdelen, componenten en grote aantallen kleine onderdelen
 • 100% oppervlakte inspectie, bij onderdompeling
 • Uiterst gevoelige methode voor zeer kleine gebreken (discontinuïteiten)
 • Kan tevens als lektestmethode worden gebruikt
 • Penetranten kunnen worden aangebracht door onderdompeling, elektrostatisch spuiten en met een kwast
 • Hoge detectiekans
 • Kan op vele materiaalsoorten worden toegepast (niet op poreuze)
 • Kies voor een milieuvriendelijke oplossing met ZL-400 serie


Hoe werkt het?
Belangrijk is dat het te inspecteren oppervlak goed schoon is. Dit kan door een cleaner/remover SKC-S. Na het aanbrengen van de penetrant zal deze in de scheuren trekken. De inwerktijd hangt af van het materiaal dat getest wordt. Daarna wordt het overtollige penetrant verwijderd met een doek en remover. De ontwikkelaar wordt aangebracht, hiermee wordt de penetrant die in de scheuren is getrokken, weer naar de oppervlakte gebracht. Waar de penetrant zichtbaar wordt, kan sprake zijn van scheurvorming of andere defecten.

Fluorescerend (FPI) of Kleurcontrast (rood-wit)
Het onderzoek kan zowel worden uitgevoerd door middel van kleurcontrast (Red Dye) of fluorescerend (UV lamp noodzakelijk).

Zyglo FPI producten voldoen o.a. aan:
EN ISO 3452-2, AMS2644, ASME BPVC-V, ASTM E165/E165M-18/E1417/E1417M, MIL-STD-2132, Pratt & Whitney PMC 4350/4352-2/4353-2/4354-2/4360-10, RRP 58003 (CSS 232), QPL.

Pentrant methodes
De geldende specificaties en werkprocedures dicteren vaak de penetrant methode. De selectie van de penetrant methode is gebaseerd op het eindgebruik van het onderdeel, veiligheidsoverwegingen, de samenstelling van het onderdeel, de oppervlakteafwerking en alle belangrijke factoren die specifiek zijn voor het onderdeel.

Het selecteren van de juiste penetratiemethode is belangrijk om niet alleen aan de specificaties te voldoen, maar ook om gemakkelijk scheuren in het oppervlak op de onderdelen te detecteren.

De penetrant vloeistoffen worden ingedeeld in gevoeligheidsklasse, de mate waarin een penetrant in staat is een indicatie aan het licht te brengen. Hoe hoger de gevoeligheidsklasse, hoe beter zichtbaar de indicaties zullen zijn. De gevoeligheidsklasse gaat van Level I tot en met Level IV.

Penetrante methoden
Methode A
: afwasbaar met water
Methode B: na-emulgeerbaar, lipofiel
Methode C: Oplosmiddel verwijderbaar
Methode D: voor-emulgeerbaar, hydrofiel

 ZL-2CZL-15BZL-19ZL-27AZL-37ZL-56ZL-60DZL-60CZL-67B
TypeType 1Type 1Type 1Type 1Type 1Type 1Type 1Type 1 Type 1
LevelLevel 2 Level 1/2 Level 1Level 3Level 4Level 4Level 2Level 2Level 3
Remover typeNa-emulgeerbaar water afwasbaar water afwasbaarna-emulgaarbaarna-emulgaarbaarwater afwasbaarwater afwasbaarwater afwasbaarwater afwasbaar
MethodeB /C / DA/CA/CB/C/DB/C/DA/CA/CA/CA/C 

ZL-400 serie
De op waterbasis en water afwasbare penetranten uit de serie ZL-400  zorgen voor een sneller inspectie proces.

 Voordelen;

 • Minimale impact op het milieu, gezondheid en veiligheid van inspecteurs
 • Rechtstreeks lozen op het riool (afhankelijk van de lokale regelgeving)
 • Goedgekeurd volgens QPL AMS2644 (ZL-425/ ZL-440)
 • Geen petroleumdestillaten
 • Geen ontwikkelaar nodig (afhankelijk van de toepassing)
 ZL-405ZL-425ZL-440 
TypeType 1Type 1Type 1
LevelLevel 2 Level 1/2 Level 1
 

water afwasbaar 

water afwasbaar water afwasbaar
MethodeB /C / DA/CA/C


Geen penetrant methode in de specificaties
Als de penetratiemethode en het gevoeligheidsniveau niet zijn gespecificeerd, overweeg dan het volgende; Oppervlakteruwheid en afwerking – Methode A. Met water afwasbare (gevoeligheidsniveaus 1 en 2) Penetrant inspectie werkt goed op ruwe oppervlakken. Veel voorkomende toepassingen zijn onder meer gietstukken voor auto’s, zoals stuurknokkels, subframes en behuizingen.

Penetranten met een hogere gevoeligheid (methoden A, B, D) zijn geschikt voor sterk bewerkte oppervlakken en veiligheid kritische onderdelen. 

Pre-cleaner
Magnaflux AQ-710 alkalische reiniger op waterbasis voor betrouwbare en consistente testresultaten op industriële onderdelen. Het is niet agressief ten opzichte van aluminium, magnesium- en titaniumlegeringen.

Emulgatoren
ZE-4B is een snelwerkende lipofiele emulgator met een hoog vlampunt en een lage vluchtigheid. Het is biologisch afbreekbaar en kan veilig gebruikt worden op alle luchtvaartlegeringen, Aluminium, RVS, Titanium. ZR-10C is een biologisch afbreekbaar removerconcentraat dat wordt gebruikt als remover/emulgator in retrofit-penetrantsystemen.

Ontwikkelaar
Door het gebruik van een ontwikkelaar wordt de gevoeligheid van de penetrant gemaximaliseerd, ongeacht het type. Het aanbrengen van een witte contrast achtergrond op het testoppervlak zorgt ervoor dat de indicaties van defecten nog beter te zien zijn. Verkrijgbaar in spuitbussen solvent-based (SKD-S2, ZP-9F) of bulk en als waterbestendig (ZP-5B), water oplosbaar (ZP-14A) en in poedervorm (ZP-4D).

Cleaner/removers
Gebruik onze de SKC-S, een solvent based, voor de algemene reiniging van uw componenten, zowel voor als na het testen. Deze niet-gehalogeneerde cleaner staat bekend om zijn goede werking bij gebruik op speciale legeringen zoals roestvrij staal, aluminium, magnesium en titanium. Verwijdert oliën, vetten en andere verontreinigingen en laten een minimaal residu achter wanneer het verdampt.

Complete LPI inspectiekits
Meteen van start met uw pentrant inspectie? We leveren zowel rode- als fluorescerende inspectie kits. Deze complete kant en klare LPI inspectiekits hebben de benodigde spuitbussen (waterbasis of solvent) en indien fluorescerend zit ook een UV inspectielamp inbegrepen.

Procescontrole LPI
Er zijn diverse LPI accessoires beschikbaar om te testen of de gebruikte penetrant vloeistoffen nog werkzaam zijn, zoals PSM5- TAM panel (Sherwin of Hoffman) en een analoge en/of digitale refractometer.

Voor grote bestellingen van verbuiksartikelen hanteren wij staffelkortingen, dus hoe meer u besteld per order, des te voordeliger bent u uit! Wilt u hier meer over weten, of heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op we helpen u graag!

Download hierboven de Penetrant Process Guide als PDF

Van 15-7 tot 21-7
zijn wij helaas gesloten i.v.m. vakantie.