Penetrant scheuronderzoek LPI

Penetrant scheuronderzoek (LPI) is een eenvoudige, relatief goedkope en betrouwbare methode voor Niet-destructief onderzoek dat kan worden gebruikt voor de inspectie van fouten op een breed scala van niet-poreuze materiaalsoorten, waaronder metalen, kunststof en keramiek. In tegenstelling tot magnetische deeltjesinspectie (MPI), kan LPI ook worden gebruikt voor de inspectie van non-ferrometalen.

Fluorescerend of Kleurcontrast
Het onderzoek kan zowel worden uitgevoerd door middel van kleurcontrast (Red Dye) of fluorescerend (UV lamp noodzakelijk).

Belangrijk is dat het te inspecteren oppervlak goed schoon is. Dit kan door een cleaner/remover. Na het aanbrengen van de penetrant zal deze in de scheuren trekken. De inwerktijd hangt af van het materiaal dat getest wordt. Daarna wordt het overtollige penetrant verwijderd met een doek en remover. De ontwikkelaar wordt aangebracht, hiermee wordt de penetrant die in de scheuren is getrokken, weer naar de oppervlakte gebracht. Waar de penetrant zichtbaar wordt, kan sprake zijn van scheurvorming of andere defecten.

De penetrant vloeistoffen worden ingedeeld in gevoeligheidsklasse, de mate waarin een penetrant in staat is een indicatie aan het licht te brengen. Hoe hoger de gevoeligheidsklasse, hoe beter zichtbaar de indicaties zullen zijn. De gevoeligheidsklasse gaat van Level I tot en met Level IV.

De penetrant wordt aan de hand van de volgende methodes verwijdert:

Methode A: waterafwasbare penetrant
Methode B: post emulsifiable, lipofilic, deze is te verwijderen met een op olie gebaseerde emulgator
Methode C: de penetrant wordt verwijderd met oplosmiddel
Methode D: post emulsifiable, hydrofilic, deze is te verwijderen met een wateroplosbare emulgator.

Officieel distributeur Magnaflux
De Looper NDO levert sinds 1982 de LPI producten van Magnaflux. Hiermee bieden we NDT-professionals, ingenieurs en inspecteurs chemicaliën die zijn ontwikkeld en getest om de procesbetrouwbaarheid te maximaliseren bij penetrant inspectie (FPI) en kleurcontrast testen.

Bekijk ons LPI (Spotcheck) assortiment reinigers, fluorescerende penetranten, cleaners, ontwikkelaars en emulgatoren, QPL SAE AMS 2644 producten met gekwalificeerde productlijst en ASTM E1417, ASTM E165, ISO 3452 en Pratt & Whitney gecertificeerde producten.

Er zijn diverse LPI accessoires beschikbaar om te testen of de gebruikte penetrant vloeistoffen nog werkzaam zijn, zoals PSM5- TAM panel (Sherwin of Hoffman) en een analoge en/of digitale refractometer.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op per Telefoon of Mail we helpen u graag!

Bekijk hier ons Assortiment!