Ultrasoon onderzoek

Eén van de meest veelzijdige NDO technieken is ultrasoon onderzoek, ook wel US of UT inspectie genoemd. Bij ultrasoon onderzoek wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven met een hoge frequentie. Er worden trillingen via een taster door het materiaal gezonden. De taster wordt recht op het materiaal gezet, welke gelijktijdig fungeert als ontvanger. Mocht er een indicatie tussen zender en ontvanger zitten, wordt dit middels frequentiegolven aangeduid op het scherm. Ultrasoon onderzoek kan zowel worden ingezet om wanddiktes te bepalen als scheurtjes die ontstaan door metaalvermoeidheid te detecteren. Bovendien wordt UT ingezet voor het opsporen van las- en hechtfouten. Inmiddels zijn er ook diverse contactloze of koppelmiddelloze systemen op de markt (Air Coupled UT), evenals systemen om objecten met zeer hoge temperaturen te kunnen inspecteren (EMAT).

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem direct contact op per Telefoon of Mail!

Bekijk hier ons Assortiment!

Hieronder leest u meer over Phased Array en Time of Flight Diffraction (ToFD)

Phased Array

Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van meerdere ultrasone tasters, welke allen kunnen functioneren als zender en ontvanger. Al deze individuele tasters kunnen elektrisch worden bediend. Door de geavanceerde software en ontwikkelde elektronica worden indicaties beter en nauwkeuriger gedetecteerd. De gemeten data wordt direct geprojecteerd op een scherm waardoor resultaat direct bekend is. Phased Array wordt ingezet voor corrosie mapping, hechtingscontroles, gegoten materiaalinspectie en controle van lasnaden.

Time of Flight Diffraction (ToFD

ToFD is een ultrasone techniek die wordt ingezet voor de detectie van indicaties, hechtingsfouten, slakinsluitingen of fouten in lasnaden. ToFD is een innovatieve toepassing van ultrasoon onderzoek waarbij twee tasters worden gebruikt. Eén taster zendt het ultrageluid uit en de andere wordt gebruikt als ontvanger. In plaats van het registeren van reflecties van discontinuïteiten, registreert deze methode de diffractie van geluidsgolven die uitgezonden wordt door de punten van een defect. ToFD-inspecties bieden accurate informatie over de lengte en hoogte van de gevonden defecten. In tegenstelling tot de meeste andere NDO-methoden kan ToFD discontinuïteiten ontdekken onafhankelijk van hun oriëntatie. ToFD heeft als voordeel dat het resultaat direct bekend is en er geen ioniserende straling vrijkomt. Er zijn dus geen nadelige belastingen voor mens en milieu. ToFD kan onder andere worden ingezet voor onderzoek van lasverbindingen, smeedstukken en het controleren van pijpleidingen. Geschikt voor veel materialen inclusief plastic.

Bekijk hier ons Assortiment!