Ultrasoon onderzoek

Eén van de meest veelzijdige NDO technieken is ultrasoon inspectie (ook wel US of UT inspectie genoemd). Ultrasoon NDO onderzoek gebruikt geluidsgolven om (inwendige) fouten en indicaties in uiteenlopende materialen en constructies op te sporen. De meest toegepaste en bekende vorm van ultrasoon onderzoek is het bepalen van wanddiktes. Maar met deze techniek kunnen uiteenlopende materialen en constructies, pijpleidingen, schepen, opslagtanks etc. niet-destructief worden onderzocht op de aanwezigheid van uiteenlopende (inwendige en daardoor onzichtbare) fouten. Denk bijvoorbeeld aan insluitingen in gietwerk, corrosie mapping aan de binnenzijde van een leiding, het opsporen van las- en hechtfouten, bepalen van discontinuïteiten, bonding en precisiemetingen.

Naast de klassieke manier, waarbij een gel-achtige contactvloeistof wordt toegepast om het geluid van het kristal in de taster naar het te testen object over te brengen, zijn er inmiddels ook diverse contactloze of koppelmiddelloze systemen op de markt (Air Coupled UT), evenals systemen om objecten met zeer hoge temperaturen te kunnen inspecteren (EMAT) tot meer geavanceerde en geautomatiseerde onderzoeken, zoals Phased Array, Time of Flight Diffraction (ToFD). Ultrasoon onderzoek wordt steeds vaker toegepast en door de enorme technologische ontwikkelingen zijn zaken als rapportagemogelijkheid, uitgebreide datamanagement, het snel kopiëren van settings tussen verschillende systemen, remote service, iProbes vaak standaard inbegrepen.

We bieden een breed scala aan meetfuncties en applicatiespecifieke opties voor foutdetectietoepassingen, waaronder de locatie en grootte van verborgen scheuren, holtes, losbandjes en soortgelijke discontinuïteiten in lassen, smeedstukken, turbines en andere structurele componenten.

Wij leveren een complete range instrumenten, tasters of transducers, koppelmiddel en referentieblokken, veelal uit voorraad.

Bekijk ons assortiment UT