Magnetisch scheuronderzoek MPI

Magnetisch onderzoek (Magnetic Particle Inspection MPI) kan enkel worden toegepast op de oppervlakte van ferromagnetisch materiaal om indicaties te detecteren. Magnetisch scheuronderzoek makkelijk uit te voeren met of zonder UV lamp. Met behulp van MPI wordt onder andere getest of dat lassen (nog) voldoen aan de norm en kan zo bepaalt worden of staalconstructies nog veilig genoeg zijn om belast te worden.

Hoe werkt het
Er wordt een magnetisch veld opgewekt voor lasonderzoek vaak met behulp van een Yoke/elektro (juk)magneet, magneetbank of powerpack. Deze testmethode is gebaseerd op het principe dat magnetische flux in een gemagnetiseerd object lokaal wordt vervormd door de aanwezigheid van scheuren, zij onderbreken het magnetisch veld. De scheuren worden zichtbaar door het opbrengen van magnetische inkt of magnetisch poeder. Contrastlak wordt gebruikt om de indicaties beter zichtbaar te maken.

Voor magnetisch scheuronderzoek hebt u in ieder geval een permanent of elektro jukmagneet nodig.

Visueel of zwart-wit onderzoek

Testmiddelen zoals een contrastlak (WCP-2 matte finish en overlasbaar of 104A voor een meer glanzende en beter verwijderbare variant), magnetisch poeder voor daglicht inspectie in droge vorm (No. 1 of No. 8A) of in een suspensie op oliebasis (7HF kant en klaar in spuitbus, 103) of een concentraat op waterbasis (WB27).

Verder kan een cleaner of paint remover (C10) helpen om het oppervlakte voorafgaand aan het onderzoek te reinigen of naderhand de contrastlak gemakkelijk te kunnen verwijderen van de las of het testobject.

Om het proces te controleren dient de magneet periodiek of zelfs voorafgaand aan ieder onderzoek te worden getest op trekkracht om zo het magnetisch veld te controleren. Afhankelijk van het type yoke is een 4,5 kg of 18 kg ijkgewicht nodig dat minimaal 15 seconden moet kunnen worden gelift met de yoke.

Tijdens het onderzoek kan de magnetische veldsterkte en – richting worden bepaald door een berthold plaatje, een pie-field indicator of magnetische indicator (of Castrol) strips.

Een analoge of digitale (rest)veldsterkte meter, zoals de FSM-2 is handig om te bepalen of er tijdens het onderzoek voldoende veldsterkte aanwezig is en nadien om te kunnen bepalen of het object voldoende is gedemagnetiseerd.

Fluorescerend onderzoek

Indien gebruik gemaakt wordt van fluorescerend onderzoek voor een hogere gevoeligheid en beter contrast, is een fluorescerende testinkt op oliebasis nodig zoals: 14HF, 410HF, 690.1, 101 of als waterbasis concentraat WB12 of de MF-655 WB. Verder kan een cleaner of paint remover (C10) helpen om het oppervlakte voorafgaand aan het onderzoek te reinigen. Voor fluorescerend MPI onderzoek is geen contrastverf nodig.

Wel is er een NDT approved UV-LED lamp nodig om het object tijdens en na het onderzoek te kunnen inspecteren en om de indicaties goed zichtbaar te kunnen maken. Dit kan een overhead flood light zijn, een praktische lichtgewicht hand lamp of een kleine zaklamp.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem direct contact op per Telefoon of Mail!

Bekijk hier ons Assortiment
Bekijk hier MPI brochure Magnaflux