Veelgestelde vragen
Magnetisch onderzoek
Waarom zou ik kiezen voor een magnetisch onderzoek (MPI)?
Magnetisch onderzoek (MPI) is een eenvoudige, kosteneffectieve en betrouwbare Niet-destructieve inspectie methode dat kan worden gebruikt om oppervlakte scheuren en ondergrondse fouten in ferromagnetische materialen zoals ijzer (niet-gelegeerde en laag gelegeerde staalsoorten, gietstaal, gietijzer), kobalt en nikkel aan te tonen. MPI kan ook fouten opsporen die verborgen zijn onder coatings.
De MPI-techniek kan NIET worden gebruikt op niet-ferromagnetische materialen zoals hoog gelegeerde staalsoorten (austenitische structuur), aluminium, koper, kunststoffen, composieten, enz.
Om een onderdeel te testen met MPI, moet het onderdeel eerst worden gemagnetiseerd. Als er een fout of discontinuïteit in het onderdeel zit verspreidt het magnetische veld zich. Deze verspreiding wordt aangeduid als magnetische fluxlekkage. Met behulp van een product dat ijzerdeeltjes bevat, kunt u deze gebieden van magnetische fluxlekkage detecteren.
Hoe weet ik of mijn onderdeel kan worden getest met magnetisch onderzoek?
Een heel eenvoudige manier om vast te stellen of een onderdeel kan worden getest met behulp van magnetisch onderzoek, is door een permanente magneet te gebruiken om te zien of het ferromagnetisch is. Als dat zo is, blijft de magneet aan het onderdeel ‘plakken’ en kunt u hem testen met MPI.
Welke soorten inspectieproducten voor magnetisch onderzoek van het merk Magnaflux verkoopt De Looper NDO?
Magnaflux produceert zowel UV-fluorescerende als zichtbare magnetische (zwart/wit) producten.
Onze fluorescerende MPI-producten bevatten pigmenten die fluoresceren wanneer ze worden blootgesteld aan ultraviolette (UVa) straling. Onze droge methode zichtbare magnetische inspectieproducten bestaan uit gekleurde deeltjes die contrast bieden tegen een gekleurde achtergrond. Als alternatief kunnen inkten met zwarte deeltjes tegen een witte achtergrond worden bekeken door eerst een witte contrastverf aan te brengen.
Onze inspectieproducten voor fluorescerende magnetische deeltjes inspectie omvatten:
- Fluorescerende poeders die worden gebruikt om inkt op olie- of waterbasis te maken
- Gebruiksklare fluorescerende inkt op olie basis
- Fluorescerende inktconcentraten op waterbasis.
Onze zichtbare/ visuele producten voor magnetische deeltjes inspectie omvatten:
- Droge poeders
- Gebruiksklare zwarte inkt op olie basis
- Zwarte inktconcentraat op waterbasis
Voor welke toepassingen zou ik de droge methode van Magnetisch onderzoek gebruiken?
Magnetische inspectie met droge poeder is bijzonder geschikt voor inspecties op ruwe oppervlakken zoals ongeslepen lassen en ruwe gietstukken. Naast oppervlakkige gebreken kunnen droge poeders ook worden gebruikt om fouten aan het oppervlak te detecteren.
Bij testen met droge methode is er geen dragervloeistof bij betrokken, dus droge poeders kunnen worden gebruikt voor het testen van hete oppervlakken. De afwezigheid van een dragervloeistof betekent echter dat ze mobiliteit verliezen zodra de deeltjes op het oppervlak zijn.
Magnaflux EMEAR produceert twee droge magnetische poeders – 1 grijs en 8A rood. De verschillende kleuren poeder zijn ontworpen om een effectief contrast te produceren op verschillende gekleurde achtergronden. Het is ook mogelijk om deze poeders op een witte contrast achtergrond te gebruiken, mits de contrastverf maar licht wordt aangebracht.
Bij gebruik van droge poeders is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het oppervlak na het reinigen grondig wordt gedroogd. Droge poeders worden als wegwerpartikelen behandeld en mogen niet opnieuw worden gebruikt vanwege het risico van besmetting door vuil en vocht.
Voor welke toepassingen gebruik ik een natte methode voor magnetisch onderzoek?
Bij een natte inspectiemethode worden magnetische deeltjes op een onderdeel aangebracht terwijl ze in een vloeibare drager hangen. De vloeibare drager kan op olie of op waterbasis zijn.
De voordelen van deze inspectiemethode zijn:
- de magnetische deeltjes zijn gemakkelijk gelijkmatig over het te inspecteren deel aan te brengen;
- hun mobiliteit binnen de drager geeft de deeltjes meer tijd om kleine magnetische flux-lekvelden te vinden, waardoor het mogelijk is om kleinere discontinuïteiten op gladde oppervlakken te detecteren (gevoeliger);
- vloeibare inkten hebben een hoge gevoeligheid vergeleken met droge poeders;
- vloeibare inkten zijn beter geschikt voor het inspecteren van complexere vormen waar, nogmaals, droge poeders niet goed zouden kunnen stromen.
Bij het kiezen tussen olie- of watergedragen dragers moet u rekening houden met:
- het vermogen om de inkt nat te maken;
- de ontvlambaarheid en veiligheidsaspecten van de op olie gebaseerde drager; en
- het potentiële corrosie-effect van de producten op waterbasis.
Wat zijn de verschillen tussen MPI-verbruiksproducten op oliebasis en op waterbasis?
Binnen het Magnaflux EMEAR-assortiment MPI-inkten gebruiken we gewone MPI-deeltjes. Samenvatten:
Â
Magnetisch poeder | Omschrijving | Range van de deeltjes | Olie basis variant | Water basis variant |
14A | Fluorescerend bruin magnetisch poeder | 5 – 12 µm | 14HF | WB-12 |
MG 410 | Fluorescerend groen magnetisch poeder | 14 – 22 µm | 410HF | n.v.t. |
MG 601 | Fluorescerend lichtbruin magnetisch poeder | 3-5 µm | n.v.t. | MF-655 WB
|
N/A | Zwart magnetisch poeder | 0,2 – 2 µm | 7HF | WB-27 |
Het belangrijkste punt hier is dat we in een aantal gevallen op olie gebaseerde en op water gebaseerde varianten hebben die hetzelfde deeltje gebruiken – bijvoorbeeld 14HF (op olie gebaseerd) en WB-12 (op water gebaseerd) gebruiken beide 14A poeder.
Het belangrijkste verschil komt neer op persoonlijke voorkeur, zoals hieronder samengevat:
Voordelen olie basis
|
Voordelen waterbasis |
Geen risico op corrosie · Minder vatbaar voor slibvorming door verontreiniging op een onderdeel of in een bad · Verkrijgbaar in spuitbust |
· Geen brandgevaar · Geen petrochemische dampen · Betere voor mens en milieu · Gemakkelijker te reinigen van een onderdeel |
Is er een verschil tussen het gebruik van een ‘kant-en-klare’ fluorescerende inkt of op water gebaseerde fluorescerende inkt ‘concentraat’ en het helemaal opnieuw maken van een inkt met een van de magnetische deeltjes?
Het verschil zit echt in gemak en consistentie. Zoals beschreven in de product datasheets, is het mogelijk om zowel een op olie gebaseerde als op water gebaseerde inkt te maken door magnetische deeltjes toe te voegen in onze Carrier II Oil (voor een op olie gebaseerde inkt) of in water gemengd met onze WA-1 watervoorbereider (voor inkt op waterbasis).
Door onze gebruiksklare inkt op oliebasis en inktconcentraten op waterbasis te gebruiken:
- Bespaart u tijd
- Bent u ervan verzekerd dat het product in optimale condities is verpakt en
Bovendien zijn al onze producten op waterbasis:
- gebaseerd op gedeïoniseerd water en dus niet onderhevig aan variaties van de lokale waterhardheid
- bevatten het juiste niveau van water conditionerende chemicaliën voor optimale prestaties.
Hoe moet ik een oppervlak voorbereiden op magnetisch onderzoek?
Het oppervlak van het te inspecteren onderdeel moet vrij zijn van elke vorm van verontreiniging die de test zou kunnen beïnvloeden. Zoals vet, water, vuil en andere middelen die mogelijk op het oppervlak zijn aangebracht tijdens het productie- of voorbehandelingsproces. Dit kan gedaan worden met een oplosmiddel houdende reiniger zoals SKC-S of C10. De aanwezigheid van een coating op het oppervlak – zoals witte contrastverf – heeft geen invloed op de test zolang de coatingdikte minder dan 50 µm is. Een coating dikker dan 50 µm kan de gevoeligheid van de test mogelijk verminderen.
De mobiliteit van de deeltjes in de inkt wordt sterk beïnvloed door de aanwezigheid van vreemde stoffen zoals vuil, roest, vet, aanslag, oliën en water (in inkt op oliebasis). Bovendien kunnen bepaalde corrosiebeschermingsproducten aan hun grenzen valse indicaties veroorzaken.
Het onderdeel moet grondig worden gedemagnetiseerd voordat de inspectie wordt uitgevoerd. Als het onderdeel enig resterend magnetisme behoudt (bijvoorbeeld magnetisme dat tijdens het lassen werd geïntroduceerd), kan de gevoeligheid van de test worden verminderd of kunnen valse indicaties naar voren komen.
Â
Bieden Magnaflux inktconcentraten op waterbasis bescherming tegen corrosie?
Alle Magnaflux inktconcentraten op waterbasis bevatten lage niveaus van corrosieremmers. Het niveau moet voldoende zijn om onderdelen te beschermen tijdens de inspectie van magnetische deeltjes.
Corrosie van onderdelen kan zowel voor als na inspectie optreden, dus u moet ervoor zorgen dat de onderdelen schoon en droog worden gehouden. Na inspectie met inkt op waterbasis is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat overtollig water zo snel mogelijk wordt verwijderd om elk risico op corrosie te voorkomen.
Als u langdurige corrosiebescherming nodig heeft, behandel uw gereinigde componenten dan met een tijdelijke beschermende filmcoating.
Â
Bevatten de Magnaflux inktconcentraten op waterbasis bevochtigings- en antischuimmiddelen?
Ja. We erkennen dat oppervlaktebevochtiging van te inspecteren onderdelen belangrijk is, dus alle Magnaflux inktconcentraten op waterbasis bevatten bevochtigingsmiddelen/ wetting agents. We erkennen ook dat inkten op waterbasis vatbaar zijn voor schuimvorming, vooral wanneer ze zich in recirculerende baden bevinden. Om dit te verhelpen, bevatten onze inkten ook antischuimmiddelen.
Voor situaties waar extra bevochtiging en schuimbeheersing nodig zijn, bieden we twee waterbad additieven aan – WA-1 waterconditioner en WA-2 antischuim.
Zijn inkten op waterbasis gevoeliger voor bad verontreiniging?
Er zijn veel redenen waarom een bad met testinkt vervuilt kan raken. Een typisch voorbeeld is de olie of een beschermende coating van een component die in het bad loskomt vanwege de actieve stoffen die in de inkt aanwezig zijn. Na verloop van tijd kan dit ontvettende effect mogelijk leiden tot de opbouw van een ‘slib’ van een mengsel van inkt en olie. Dit komt minder vaak voor bij gebruik van inkt op oliebasis, omdat het dergelijke verontreiniging natuurlijk beter kan oplossen.
Om dit probleem te verhelpen, raden we aan om uw componenten vooraf te reinigen met onze oplosmiddel houdende reiniger SKC-S of C10 voordat u de inspectie uitvoert.
Wat zijn de redenen voor uitputting van deeltjes bij het uitvoeren van magnetisch scheuronderzoek?
Er zijn een aantal redenen voor de uitputting van deeltjes tijdens het magnetisch scheuronderzoek:
- Het blijven hangen van deeltjes in onregelmatigheden. Naast dat deeltjes rond een defect samenkmen in het lekveld is het niet ongebruikelijk dat een bepaalde hoeveelheid deeltjes op de achtergrond van een component achterblijft, vanwege de oppervlakteruwheid en geometrische vorm.
- Overmagnetisatie – dit kan gebeuren wanneer een component verschillende diktes of diameters heeft.
- Deeltjes die ‘vast komen te zitten’ in delen van de verwerkingsapparatuur, zoals leidingen, filters, pompen enz. Hiermee is het niet ongebruikelijk wanneer u voor het eerst een bad vult, dat u extra deeltjes nodig heeft om het juiste volumeniveau te bereiken.
- De aanwezigheid van besmetting op een onderdeel. Verontreiniging in de vorm van bijvoorbeeld oliën en vetten kan betekenen dat deeltjes aan een component blijven kleven wanneer deze uit een bad wordt verwijderd.
Is het mogelijk dat vloeistof uit een bad verdampt?
De dragervloeistof die we produceren – MX/MG Carrier II Oil – is niet erg vluchtig. Bij inkten op waterbasis is het echter mogelijk om een lage verdamping te zien, maar in dit geval gaat het water verloren en niet de toevoegingen zoals bevochtigers, antischuimmiddelen en corrosieremmers. Om deze reden, als een bad moet worden bijgevuld als gevolg van waterverlies, mag alleen water worden toegevoegd, omdat toevoeging van de additieven mogelijk een onbalans in het bad kan veroorzaken.
Wat is het beste alternatief voor een aerosol MPI-inkt die kan worden gebruikt in situaties waarin ontvlambaarheid een gevaar vormt?
Er zijn hier twee opties:
- Om de bulkvariant van het product te gebruiken (bijvoorbeeld 14HF en 410 HF zijn verkrijgbaar in aerosol- en bulkvarianten) en vervolgens de inkt aanbrengen met een plantenspuit of kwast.
- Om het equivalent op waterbasis te gebruiken.
Hoe zorg ik ervoor dat de deeltjesconcentratie van een product met natte methode binnen de aanbevolen limieten ligt?
Met spuitbus producten (14HF, 10HF, 7HF, 690.1) blijft de concentratie van de deeltjes in de inkt constant en de kwaliteit gewaarborgd.
Met onze bulkproducten (14HF, 410HF, 622.1, WB-12, MF-655 WB) wordt de concentratie van de deeltjes op pijl gehouden. Hetzelfde geldt voor inkten die zijn gemaakt met magnetische poeders (14A, MG 410, MG 601).
Daarom moet u het bezinkselvolume in een inspectie bad minstens één keer per dag controleren. De meest gebruikte manier om het bezinkingsvolume van een inkt te controleren, is met behulp van een ASTM peervormige centrifugebuis met schaalverdeling.
Controleer het bad wanneer het bezinkingsvolume de ondergrens nadert:
- Vervang de inhoud als het vervuild lijkt of al lange tijd in gebruik is.
- Als de inkt op oliebasis nog schoon en niet verontreinigd is, gebruikt u de volgende tabel om te zien welk poeder u moet toevoegen:
Inkt | Toe te voegen poeder |
· 14HF
· 410 HF |
· 14A
· MG 410 |
Voor inkt op waterbasis en inkt op oliebasis 622.1, als deze nog schoon en niet verontreinigd is, zijn er twee opties, namelijk:
- Om meer van het concentraat aan het bad toe te voegen, of
- Gebruik de volgende tabel om te zien welk poeder je moet toevoegen:
Inkt | Powder to be added |
WB-12 | 14A |
MF-655 WB | MG 601 |
622.1 | MG 601 |
Details over het aanbevolen afwikkelingsvolume vindt u in onze product databladen.
Waar moet ik op letten bij het gebruik van witte contrastverf?
De aanwezigheid van een coating op het oppervlak – zoals witte contrastverf – heeft geen invloed op de test zolang de coatingdikte minder dan 50 µm is. Een coating dikker dan 50 µm kan de gevoeligheid van de test mogelijk verminderen. Zorg ervoor dat u uw contrastverf zorgvuldig en gelijkmatig aanbrengt. Er bestaan verschillende types contrastverf. De WCP.2 heeft een meer matte finish terwijl de 104A meer glanzend opdroogt.
Hoe kan ik het product het beste uit een afgesloten vat van 25 of 200 liter halen?
De beste manier om het product uit deze vaten te halen, is door een vatpomp met schroefdraad te gebruiken die in de hoofdopening wordt geschroefd. Op de bovenkant van een Magnaflux-vat ziet u meestal twee openingen – de hoofdopening heeft een diameter van 2 inch (50,8 mm) (2 ″ BSP) en het kleinere ontluchtingsgat heeft een diameter van 0,75 inch (19,1 mm). Voordat u de vloeistof naar buiten pompt, moet u de verzegeling van het ontluchtingsgat losschroeven.
Vatpompen zijn er in verschillende soorten stroombronnen. De meeste worden met de hand bediend, maar het is ook mogelijk om batterijen en elektrische pompen te kopen. Ze zijn ook verkrijgbaar in een aantal verschillende stijlen: hefboompompen, liftpompen, rotatiepompen en sifonpompen. Sommige hebben telescopische buizen waarmee ze met verschillende cilindermaten kunnen worden gebruikt. We raden aan om er een te gebruiken met Viton-afdichtingen. Viton is een merk van synthetisch rubber en fluorpolymeer elastomeer er die een goede chemische weerstand biedt aan een breed scala aan vloeistoffen, waaronder Magnaflux LPI- en MPI-producten. Het is niet ongebruikelijk om deze afdichtingen te kunnen vervangen.
Wat is de maximale gebruikstemperatuur bij gebruik van inspectie-inkt voor magnetische deeltjes?
Bij het uitvoeren van magnetisch onderzoek is het mogelijk om hoge temperaturen aan de contactkoppen te genereren. Magnaflux EMEAR-inkten – zowel op oliebasis als op waterbasis – hebben een aanbevolen maximale gebruikstemperatuur in het bereik van 48 ° C tot 60 ° C, afhankelijk van het gebruikte deeltje. Dit komt door de stabiliteit van de deeltjes bij verhoogde temperaturen.
Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van op olie gebaseerde inkten vanwege het vlampunt (de laagste temperatuur waarbij een vloeistof in de lucht een ontvlambaar mengsel kan vormen) van de drager. Volgens de AMS-specificaties moet het vlampunt voor deze producten hoger zijn dan 93 ° C. Bij het uitvoeren van MPI is het het beste om ervoor te zorgen dat de gebruikstemperatuur voldoet aan onze aanbevelingen.
Wat is een magnetisch Yoke en wanneer gebruik je deze?
Een magnetisch Yoke/ jukmagneet is een draagbaar apparaat voor het detecteren van scheuren in het oppervlak en onder het oppervlak in elk ferromagnetisch materiaal. De Yokes van Magnaflux verwerken met gemak de meest veeleisende inspectietaken; door hun draagbaarheid zijn ze ideaal voor inspectie en reparatie in de fabriek van lassen, auto-onderdelen, gietstukken van staal en ijzer en vele andere toepassingen.
Welke type Yokes levert De Looper NDO van Magnaflux?
Magnaflux produceert verschillende soorten jukmagneten onder twee verschillende reeksen.
In het Magnaflux-assortiment:
Y2 – een extra lichtgewicht elektromagnetisch AC-Yoke
Y6 – een lichtgewicht AC elektromagnetisch Yoke
Y7 – een AC / DC lichtgewicht Yoke
Y8 – een DC-Yoke op batterijen
In het Tiede-assortiment:
TWM 220N – een lichtgewicht AC elektromagnetisch yoke
TWM 42N – een lichtgewicht AC elektromagnetisch yoke; 42V.
De Magnaflux en Tiede Yokes verschillen in constructie: de Magnaflux Yokes worden geleverd met verstelbare poten en stokstukken; de Tiede Yokes maken gebruik van afzonderlijke poten en stokstukken.
Hoe kan ik de prestaties van mijn yoke controleren?
U kunt de prestaties van uw Yokes met een lifttest als volgt controleren met standaard testgewichten:
- DC-test – 18 kg testgewicht – Y8, Y7 (DC-modus). Kan ook worden gebruikt met de elektromagnetische jukken indien aangesloten op een gelijkstroombron zoals een batterij. Als de Yoke het testgewicht van 18 kg opheft, mag hij worden gebruikt.
- AC-test – 4,5 kg testgewicht – Y2, Y6, Y7 (AC-modus). Als de Yoke het testgewicht van 4,5 kg optilt, mag deze worden gebruikt.Meer informatie over deze test vindt u in de gebruiksaanwijzing van de Y6-lifttest.
Wat is het verschil tussen het gebruik van AC en DC yoke?
Bij de inspectie van magnetische deeltjes kunnen verschillende stroomvormen worden gebruikt. Wisselstroom (AC) wordt gebruikt om oppervlaktedefecten te detecteren, terwijl gelijkgerichte stroom en gelijkstroom (DC) worden gebruikt wanneer defecten waarschijnlijk onder het oppervlak liggen.
Het vermogen om ondergrondse defecten en de limiet van het defect op te sporen is een omstreden onderwerp. Dit hangt af van vele factoren, waaronder de testomgeving zelf. Zo zullen defecten die in een laboratoriumopstelling op een ideaal testoppervlak worden gedetecteerd, vrijwel zeker geen verband houden met de bevindingen van een lasser ter plaatse midden in de winter.
Kan ik een AC-elektromagnetisch jukmagneet omzetten naar een DC- yoke?
Ja; als je de kabel van de Yoke aansluit op een 12V DC batterij, kun je van een AC Yoke een DC Yoke maken. Vervolgens kan het worden gebruikt om defecten aan het oppervlak op te sporen.
Ja; als je de kabel van de Yoke aansluit op een 12V DC batterij, kun je van een AC Yoke een DC Yoke maken. Vervolgens kan het worden gebruikt om defecten aan het oppervlak op te sporen.
De juiste oriëntatie voor een yoke is loodrecht op de richting van de defecten. Plaats het juk op het oppervlak van het teststuk zodat het defect zich op 90 ° van de krachtlijnen bevindt.
Zijn alle Yokes die De Looper NDO verkoopt CE gecertificeerd?
De Looper NDO verkoopt de Yokes van Magnaflux deze zijn gecertificeerd en voorzien van de CE-markering. Ze hebben allemaal een uniek serienummer voor identificatiedoeleinden.